Tips voor het onderhoud van jouw sierdeurbeslag
Je hebt veel tijd en moeite gestoken in de inrichting van je huis en je hebt de punten op de i gezet met schitterend raam- en deurbeslag. Maar dan wil je deze natuurlijk in nieuwstaat houden. Het zou jammer zijn als jouw zorgvuldig gestijlde leefruimte zijn klasse verliest door onnodige slijtage. Daarom geven wij enkele tips die helpen om het raam- en deurbeslag in topstaat te houden.
Chroom
Regelmatig afnemen met een zachte doek volstaat. Verder adviseren wij om nooit agressieve reinigingsmiddelen te gebruiken, zoals bijvoorbeeld schuurmiddelen. Mocht het vuil wat vaster zitten dan kun je dit verwijderen met chromecleaner.
Roestvast staal
Producten van roestvast staal dient men regelmatig af te nemen met een vochtige doek of een roestvast staalreiniger gebruiken. De roestvast staalreiniger zorgt voor een beschermingslaagje op het product. Het kan voorkomen dat producten van roestvast staal ogen alsof ze roesten, dit is het zogenaamde vlugroest. Hierbij zijn kleine ijzerdeeltjes uit de lucht neergeslagen op de producten, dit is dus geen roest vanuit de producten. Je verwijderd deze vlugroest eenvoudig met staalwol of een schuurspons, je moet er wel op te letten dat je wrijft in de richting van de borsteling.
Bij schuur- en schilderwerkzaamheden dien je altijd het beslag te verwijderen inclusief de onderrozetten. Pas enkele dagen na het schilderen, wanneer de verf is uitgehard, mag je deze weer monteren. Volg altijd het advies van de leverancier goed op! Alleen dan kun je probleemloos van je deurbeslag genieten.
Messing/satijnmessing en brons
Bij gebruik van deze producten in huis volstaat het om ze regelmatig op te wrijven met een zachte doek. Verder adviseren wij om nooit agressieve reinigingsmiddelen te gebruiken, zoals bijvoorbeeld schuurmiddelen. Bij schuur- en schilderwerkzaamheden dient je altijd het beslag inclusief de onderrozetten te verwijderen. Pas enkele dagen na het schilderen, wanneer de verf is uitgehard, kun je deze weer monteren. Volg hierbij het advies van de leverancier goed op! Alleen dan kun je probleemloos van je deurbeslag genieten.
Je moet je realiseren, dat deze producten zijn afgewerkt met een laklaag, de kwaliteit van de laklaag bepaalt de beschermduur. Gebruik je de producten buiten, dan kan onder invloed van weersinvloeden en door gebruik de laklaag beschadigen. Hierdoor kan er zuurstof tussen de laklaag en het product komen. Uiteindelijk leidt dit tot vlekken die men niet weggepoetst krijgt. Je kunt de laklaag verwijderen en het product dan behandelen als een ongelakt product.
Ongelakt messing
Deze producten worden, als men er niets aan doet, steeds doffer. Dit kan gewenst zijn, zoals bij oudere panden. Dof geworden deurbeslag krijgt je weer mooi, als je het poetst met koperpoets. Daarna kun je het voorzien van een laagje blanke was of zuurvrije vaseline. Bij producten die heel erg zijn geoxideerd, dien je deze te polijsten en daarna in de blanke was of vaseline te zetten. Wij adviseren om nooit agressieve reinigingsmiddelen te gebruiken, zoals bijvoorbeeld schuurmiddelen.
Bij schuur- en schilderwerkzaamheden dien je altijd het beslag te verwijderen inclusief de onderrozetten en pas enkele dagen na het schilderen, wanneer de verf is uitgehard, weer te monteren. Volg hierbij het advies van de leverancier goed op! Alleen dan kun je probleemloos van je deurbeslag genieten.
Smeedijzer deurbeslag
Regelmatig afnemen met een zachte doek volstaat. Verder adviseren wij om nooit agressieve reinigingsmiddelen te gebruiken, zoals bijvoorbeeld schuurmiddelen.
Bij schuur- en schilderwerkzaamheden dien je altijd het beslag te verwijderen inclusief de onderrozetten en pas enkele dagen na het schilderen ,wanneer de verf is uitgehard, weer te monteren. Volg hierbij het advies van de leverancier goed op! Alleen dan kun je probleemloos van je deurbeslag genieten.
Staal gegoten of gesmeed is altijd gevoelig voor roestvorming en vraagt eenvoudig onderhoud om de mooie uitstraling te behouden. Indien je aan de kust woont, dien je meer onderhoud te plegen dan wanneer je in het bos woont.
Voor goed ondehoud adviseren wij:
regelmatig met een lichte oliesoort op een doekje de producten reinigen en in smeren, denk ook aan de binnen-en achterzijde en de randen.
Eventuele oppervlakkige beschadigingen en/of oppervlakte roest met een kwastje Hammerite hamerslag verf* direct op het oppervlakte smeren(deppen). Lees de instructie op het busje Hammerite!
*Hammerite hamerslag is een decoratieve roestwerende metaallak met hamerslag uiterlijk, welke het roestproces stopt en een duurzame bescherming biedt. Hammerite kan zonder primer of grondverf over roest worden aangebracht en is in elke verfzaak te koop. Het bewerkte oppervlak wordt vanzelf weer doffer.
Titanium
Regelmatig afnemen met een zachte doek volstaat, verder adviseren wij om nooit agressieve reinigingsmiddelen te gebruiken, zoals bijvoorbeeld schuurmiddelen.
Bij schuur- en schilderwerkzaamheden dien je altijd het beslag te verwijderen inclusief de onderrozetten en pas enkele dagen na het schilderen, wanneer de verf is uitgehard, weer te monteren. Volg hierbij het advies van de leverancier goed op! Alleen dan kun je probleemloos van je deurbeslag genieten.
Deze producten zijn voorzien van een PVD beschermende laag, deze laag zorgt ervoor dat de producten beschermd zijn tegen weersinvloeden. De laag is erg hard en zal er ook voor zorgen dat er minder snel beschadigingen zullen ontstaan. Mochten er onverhoopt toch beschadigingen ontstaan, dan zullen deze niet leiden tot de vlekken die kunnen ontstaan zoals bij gelakte producten. Afnemen met een vochtige doek is voldoende.