Muur verven tips, Quofi helpt je op weg

Quofi geeft muur verven tips om jou goed op weg te helpen. Het schilderen van een muur lijkt simpel, maar bij slechte voorbereiding loop je het risico op ongelijke kleuren, vlekken en misschien zelfs wel problemen waardoor je opnieuw kunt beginnen. Met onze tips helpen we je graag juist op weg:

Ga jij je muur verven? Quofi helpt je op weg met verftips
  1. Plak alle randen goed af. Overal waar geen verf mag komen moet je goed afdekken. Waarschijnlijk is het daarom ook handig om stucloper op de vloer te leggen.
  2. Bij een zuigende ondergrond zul je de muur eerst moeten behandelen met voorstrijkmiddel of grondverf.
  3. Train jezelf om te tellen hoe vaak je de roller/kwast door de verfbak haalt. Als je dit elke keer herhaald is de hoeveelheid verf of lak gelijk en breng je overal dezelfde dikte qua verf aan.
  4. Maak het oppervlak goed schoon. Voor zowel muren als kozijnen of deuren geldt dat de ondergrond goed schoon moet zijn. Voor houten delen kan het nodig zijn om de oude verflaag te verwijderen, bijvoorbeeld met een verfkrabber of een verfschraper.
  5. Roer de verf zorgvuldig door, schraap vooral uitgebreid over de wanden en de bodem om alles goed te mengen.
  6. Verdeel de muur in (denkbeeldige) vierkante vlakken die ongeveer vier keer de breedte zijn van de roller. Ezelsbrug: 4x4 (4-kant x 4 keer rollerbreedte).
  7. Begin met het verven van de randen met een kwast of een kleine roller, hierna kun je gaan schilderen en naar binnen toe werken.
  8. Verdeel de verf eerst van boven naar beneden en vervolgens van links naar rechts. Ga twee of drie keer heen en weer.
  9. Werk altijd nat in nat, dit houdt in dat je verder gaat met schilderen naast een vlak dat nog niet opgedroogd is. Laat de vlakken elkaar een klein stukje overlappen (ongeveer 1 rollerbreedte).
  10. Indien nodig, verwijder de afplaktape terwijl de verf nog nat is.

Voordat je zomaar een muur kunt gaan verven is de voorbereiding van groot belang. Heb je voldoende verf? Is je steel lang genoeg? Heb je eventueel een kwast of kleine verfroller klaar liggen? Kun je alles netjes afplakken, zodat de verf alleen op de gewenste oppervlaktes komt? Daarnaast kun je jezelf afvragen; welke verfsoort wil ik gebruiken. Het type verf is erg afhankelijk van de klus, de doelstelling en het type materiaal. Wil je de muur in de woonkamer een nieuwe kleur geven? Dan kies je latexverf die je aanbrengt met een verfroller op een uitschuifbare steel met een grote bak. Voor het schilderen van de buitenkant van het raamkozijn kies je juist voor een kwast, lakroller en terpentinegedragen lak.

Hoe je verfroller schoonmaken

Verfrollers worden vaak gebruikt voor grote oppervlaktes, zoals een muur verven. Hierbij hebben ze veel verf opgenomen en kost het schoonmaken vaak erg veel tijd en moeite. Tijdens het schoonmaken zul je merken dat je veel water of terpentine nodig hebt om alle verf uit de roller te krijgen. Hierdoor zien wij vaak dat schilders hun rollers maar één keer gebruiken en daarna vervangen met een nieuwe roller. Ook lak- of verfrollers kun je een paar dagen in een gesloten plastic zak bewaren wanneer je nog niet klaar bent met schilderen.

Lak op terpentinebasis

Wanneer een lakroller is gebruikt voor lak op terpentinebasis, kan het zelfs nog lastiger worden om alle lakresten uit de roller te krijgen dan bij watergedragen verf. De vraag die hierbij gesteld kan worden is: is het de moeite waard? Kun je beter veel terpentine verbruiken om één lakroller schoon te krijgen, of gooi je deze weg en pak je een andere? Lakrollers zijn vaak klein en goedkoop en vanwege de lage kosten kiezen veel schilders voor de laatste optie.

Watergedragen verf

Bij een verfroller die gebruikt is met een watergedragen verf kan het wat makkelijker zijn. Je kunt de verfroller eerst een dag in een emmer met lauw water leggen om de verfresten los te weken. Hierna spoel je de roller uit onder de kraan. Met je handen kun je de verf uit de roller wrijven en wringen. Wanneer de roller droog is kun je deze het beste "droogrollen" op een groot stuk karton of oude doek. Wanneer een zeer natte roller opdroogt, loop je het risico dat de vezel hard worden.

Quofi verfadvies verfrollers.

Hoe je kwast schoonmaken

Na gebruik kun je je kwast natuurlijk niet zomaar terug in de doos met verfspullen leggen. Je zult de kwast eerst schoon moeten maken voordat je deze opbergt. Ga je de kwast morgen of overmorgen nog gebruiken voor het muur verven? Dan is het niet nodig om deze schoon te maken, doe deze in een boterhamzakje en maak het zakje zeer goed dicht. De verf op de kwast zal niet uitdrogen en je kunt de kwast een paar dagen later gewoon gebruiken tot je klaar bent met de muur verven.
Ga je de kwast niet meer gebruiken, dan is de aanpak verschillend per type verf dat je gebruikt hebt. Probeer een kwast niet te lang op zijn haren te laten staan. Hierdoor buigen de haren en is de kwast minder prettig in gebruik.

Watergedragen verf

Bij watergedragen verf kun je de kwast schoonmaken door deze met lauw water onder de kraan zorgvuldig uit te spoelen. Je kunt de kwast ook in een zakje met water doen en goed dichtknopen. Hierdoor kun je de kwast neerleggen waardoor de haren niet ombuigen. Zo blijven de haren van je kwast recht en is deze beter bruikbaar in de toekomst.

Lak op terpentinebasis

Bij terpentine gedragen lak kan de kwast niet uitgespoeld worden met water, je zult hier een oplosmiddel voor nodig hebben. Het meest gebruikte middel is terpentine, maar er zijn ook specifieke kwastenreinigers op de markt die helpen om opgedroogde lakresten op te lossen. Ook in dit geval kan het helpen om de kwast eerst een dag in een zakje met terpentine (of kwastreiniger) te leggen zodat alles goed los kan weken. Hierna spoel je de kwast uit in schone terpentine en kun je de kwast "droogstrijken" op een oude doek.
*let op dat terpentine brandbaar is! Houdt zowel de kwast als de fles terpentine buiten bereik van warmtebronnen, vlammen en vooral ook buiten bereik van kinderen!

Quofi verfadvies kwasten.

Verschil tussen schilderen en verven

De termen "schilderen" en "verven" worden doorgaans kris-kras door elkaar heen gebruikt, toch is de mening verdeeld over het onderscheid hiertussen. Het woordenboek geeft hier ook niet direct een antwoord op. Toch zal op de werkvloer het onderscheid zo duidelijk zijn als het verschil tussen zwart en wit. Schilderen houdt in dat je een kleur aanbrengt op een groter vlak, wat dan ook vaak met een roller gedaan worden. Zoals bijvoorbeeld een muur schilderen. Verven verwijst daarentegen juist naar het aanbrengen van kleur op randjes, hoekjes en kleinere oppervlaktes. In zekere zin kun je dus zeggen: schilderen is het grove werk, verven is zorgvuldig afwerken. 
Naast deze 2 termen kun je ook nog sauzen, (la)texen, penselen of kwasten tegenkomen. De eerste twee verwijzen vooral naar het schilderen van muur en plafond, wat meestal met latex-verf en een verfroller wordt gedaan. De laatste twee verwijzen juist naar het nauwkeurig verven van kozijnen, deuren of schrootjes, waarbij juist eerder een kwast of penseel wordt gebruikt.