Inbraakpreventietips

Het aantal woninginbraken daalt jaarlijks, toch is elke inbraak er één te veel. Is er eenmaal ingebroken in je huis dan voel je je niet meer veilig en volgen er slapeloze nachten. Voorkom een inbraak en ga aan de slag met inbraakpreventie.

 

Snelle tips

Voordat je je hele huis verbouwt en voorziet van het duurste alarmsysteem kun je met deze snelle tips al aan de slag:

  1. Sluit ramen en deuren en doe ze ook echt op slot.
  2. Ga je op vakantie, licht je buren in om een oogje in het zeil te houden en eventueel gordijnen open en dicht te doen.
  3. Zet niet op social media dat je op vakantie bent of gaat.
  4. Zet ladders en kliko’s uit het zicht.
  5. Leg kostbare apparatuur uit het zicht en niet voor ramen.

Inbraakbeveiliging voor deuren

Met de juiste sloten voor ramen en deuren verklein je de kans op inbraak met wel 90%. De meeste inbraken vinden plaats via de achterdeur, maar met nieuwere inbraakmethodes is de voordeur een snelle weg naar binnen. Om je deuren optimaal te beveiligen kies je voor SKG hang- en sluitwerk en waar nodig voeg je aanvullende beveiliging toe.

Veiligheidsbeslag met anti-kerntrekbeveiliging

De meest voorkomende inbraakmethode van dit moment is cilindertrekken, waarbij een inbreker een schroef in de cilinder draait. De cilinder wordt vervolgens met een cilindertrekker uit het beslag getrokken. Neem veiligheidsbeslag met cilindertrekbeveiliging en de cilinder wordt afgeschermd waardoor cilindertrekken niet meer mogelijk is.

Meerpuntsluiting

Met een meerpuntsluiting, ook wel een driepuntsluiting, sluit je je deur in één keer op drie punten. Hiermee voorkom je dat de inbreker een wig kan drijven tussen deur en deurpost en heb je geen aparte bijzetsloten meer nodig.

Veiligheidscilinder

Een SKG***-veiligheidscilinder beveiligt het slot tegen picken en boren. Bij een veiligheidscilinder krijg je sleutels met een unieke registratiecode en sleutelkaart. Met deze sleutelkaart kan alleen jij nieuwe sleutels bijbestellen.

Aanvullende deurbeveiliging

Dievenklauwen

Heb je ramen en deuren waarbij de scharnieren zich aan de buitenkant bevinden, neem dan dievenklauwen. Dit voorkomt dat een inbreker makkelijk de pinnen uit de scharnieren kan trekken en de deur of het raam kan openwrikken.

Anti-inbraakstrip

Met een anti-inbraakstrip beveilig je je huis tegen de flippermethode waarbij de inbreker met een pasje de deur open krijgt als jij de deur niet op slot hebt gedaan. Ook voorkomt een anti-inbraakstrip dat een inbreker met een koevoet je deur kan openwrikken.

Inbraakbeveiliging voor ramen

23% van de inbraken vindt plaats via ramen op de benedenverdieping. Verklein de kans op inbraak en beveilig ook je ramen met SKG-sluitingen.

Raamboompjes

Een draairaam kun je beveiligen met behulp van één of twee raamboompjes. Deze raamboompjes (ook verkrijgbaar met slot) zorgen ervoor dat het raam moeilijk ontwricht kan worden. Bij een raam kleiner dan 50 cm is één raamboom voldoende.

Combi-uitzetter

Een klepraam of bovenlicht beveilig je met een SKG combi-uitzetter. Hiermee zorg je ervoor dat je het raam naar buiten kunt openen en dat het raam op zijn plaats blijft. Ook inbrekers kunnen het raam niet verder openen. Is het raam breder dan 150 cm, maak dan gebruik van twee combi-uitzetters.

Barrièrestang

Een inbreker heeft slechts 15 cm nodig om zich naar binnen te wringen. Zorg ervoor dat kleine klepramen voorzien zijn van een Secubar barrierestang. Deze monteer je aan de binnenkant van je klepraam en hij voorkomt het doorklimmen van inbrekers.

Beveilig ook de schuifdeur

Schuifpuien zijn voor inbrekers makkelijk te openen. Voor het goed beveiligen van een schuifdeur tegen inbraak gebruik je een Abus veiligheidsraamslot in combinatie met een schuifpuibeveiliging type Basic.

Garagedeur

De garagedeur is niet de meest aantrekkelijke plek voor een inbreker om naar binnen te gaan, omdat deze vaak aan de weg ligt en veel geluid maakt. Toch is deze deur een toegang naar je huis en wordt hij vaak vergeten. Beveilig je garage met behulp van een garagedeurslot.

Alarmsystemen

Mocht de inbreker toch binnenkomen dan wil je dat direct weten. Er zijn verschillende alarmsystemen die je naar wens kunt instellen. De Yale smart living is daarvan een goed voorbeeld, waarbij je met behulp van camera’s en een app ook buitenshuis de controle over de veiligheid van je huis hebt.


Wist je dat?

  • Een inbreker heeft maar 15 centimeter nodig om zich doorheen te wringen?
  • 9 van de 10 huizen niet inbraakveilig zijn?
  • Een gemiddelde inbreker heeft dertig seconden nodig om je huis binnen te komen