Goede beveiliging, is een zorg minder
Wist je dat een inbreker maar 30 seconden nodig heeft om zich naar binnen te wringen? Inbraken vinden helaas nog steeds plaats in Nederland en vooral nu de vakantie eraan komt is het makkelijker voor criminelen om ongezien rond te sluipen. Gelukkig zijn er meerdere stappen die je kunt nemen om het inbrekers een stuk moeilijker te maken. Denk hierbij aan SKG gecertificeerd raam- en deurbeslag, kerntrek-beveiligde cilindersloten en natuurlijk camera's. Inbrekers die zien dat een woning voorzien is van de nodige maatregelen zullen in de meeste gevallen verder kijken, op zoek naar een woning waar ze makkelijker binnen kunnen komen. Daarnaast kan het Politie Keurmerk Veilig Wonen helpen om de verzekeringspremie te verlagen, wat een mooie besparing op de vaste lasten kan zijn.
Voordeur beveiligen
De voordeur is voor veel bewoners de deur die men zelf het meest gebruikt. Een goed beveiligde voordeur is voorzien van een meerpuntssluiting, anti-kerntrek cilindersloten, dievenklauwen (bij deuren die naar buiten open gaan) en anti-inbraakstrips. Het SKG-certificaat geeft bij deze producten aan hoe goed ze inbraakwerend zijn. Meer sterren houdt in dat de inbreker langer en harder moet werken om binnen te komen. Dit vergroot de kans dat de inbreker gezien of zelfs gestopt wordt, wat voor de inbreker motivatie kan zijn om een ander huis te zoeken.
Achterdeur beveiligen
Bij het beter beveiligen van het huis wordt vaak eerst aan de voordeur gedacht, hoewel je deze natuurlijk niet moet overslaan, blijkt uit onderzoek dat de meeste inbraken plaatsvinden bij delen van het huis die minder goed zichtbaar zijn. De achterdeur is een goed voorbeeld hiervan aangezien deze vaak in een donkere achtertuin zit. Desalniettemin is het mogelijk om ook deze deur te voorzien van SKG gecertificeerd deurbeslag. Zo houd je de inbrekers op een afstand en kun je met een gerust hart van huis.
Ramen beveiligen
Bij het verlaten van het huis wordt regelmatig gedacht dat een raam op een kiertje geen risico vormt. Helaas zijn deze vaak juist een uitnodiging voor kwaadwillende. Met slechts 15 cm ruimte kan een inbreker zich al naar binnen wringen. Bovendien is goedkoper raambeslag niet altijd bestand tegen inbraakpogingen, waardoor het raam geforceerd kan worden. Veilig raambeslag helpt om te voorkomen dat ongewenste gasten zich toegang verschaffen tot jouw woning wanneer je niet thuis bent of zelfs wanneer je wel thuis bent.
Beveiligingssystemen
Inbraak wil je natuurlijk voorkomen, maar als het toch gebeurt kan het handig zijn om de ongewenste gast op beeld te hebben. Dit helpt de politie bij het opsporen van de misdadiger en kan ook voor de verzekering handig bewijsmateriaal zijn. Beveiligingssystemen helpen om de omgeving rondom het huis te inspecteren en kunnen vaak al waarschuwen voordat de inbraakpoging gedaan wordt. Camerasystemen kunnen ongevraagde gasten op beeld zetten, terwijl deurspionnen een goed beeld geven wat er zich afspeelt aan de andere kant van een deur, terwijl jij nog veilig binnen bent.
Voorkomen is beter dan genezen
Het voorkomen en afweren van een inbraakpoging is een proces van twee stappen. Ten eerste kan een inbreker ontmoedigd worden door duidelijk te maken dat het huis goed beveiligd is. Raam- en deurbeslag met een SKG certificaat maakt duidelijk dat de inbraak poging lang kan gaan duren, waarbij camera's de misdadiger direct vast leggen op beeld. Ten tweede zorgen veiligheidssloten en veiligheidsbeslag ervoor dat de daadwerkelijke poging tot inbraak zo lang mogelijk duurt. Hoe langer het duurt voordat de inbreker binnen is, des te groter is de kans dat deze gezien of gehoord wordt en op tijd gestopt of betrapt kan worden.
Uiteraard zijn er nog andere stappen die elke bewoner zelf kan ondernemen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Sluit ramen en deuren en doe ze ook echt op slot.
- Ga je op vakantie, licht je buren in om een oogje in het zeil te houden en eventueel gordijnen open en dicht te doen.
- Zet niet op social media dat je op vakantie bent of gaat.
- Zet ladders en kliko’s uit het zicht.
- Leg kostbare apparatuur uit het zicht en niet voor ramen.
Om je verder op weg te helpen hebben wij enkele adviezen verzameld waar elke woning-eigenaar van op de hoogte zou moeten zijn. Ken jij al deze tips al? En is jouw huis goed beschermd?