Veilig klussen in huis

persoonlijke beschermingsmiddelen

Een ongeluk zit in een klein hoekje als je gaat klussen. Voorkom letsel aan hoofd, ogen, oren, neus en ledematen. Met een aantal persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en je gezonde verstand klus je al een stuk veiliger.

De meeste ongelukken komen voort uit bepaald gedrag, onkunde of onwetendheid en gebrek aan ervaring. Wees voorbereid en bescherm jezelf op de juiste manier.

Veiligheidshelm

Een veiligheidshelm biedt bescherming voor het hoofd. Deze gebruik je bijvoorbeeld bij het slopen van een tussenmuur. Grote brokken steen vliegen in het rond, dan is een veiligheidshelm geen overbodige luxe. Let wel op dat je helm voldoet aan de eisen:

  • De helm moet voorzien zijn van een CE-keurmerk
  • De schaal van de helm mag geen krassen bevatten
  • De maximale gebruikstijd mag niet overschreden zijn
  • De verende werking aan de binnenkant moet intact zijn
  • Zorg er ook altijd voor dat het binnenwerk op de juiste manier is afgesteld (de helm mag niet afzakken als je voorover buigt)

Geboor is slecht voor het gehoor

  • Oordoppen en pluggen, breng deze goed in het gehoorkanaal. Doe je dit niet, dan dempt de oordop te weinig wat leidt tot gehoorschade op langere termijn. Leen ook nooit oordoppen of pluggen van anderen en leen aan anderen je oordoppen of pluggen niet uit. Dit kan gezondheidsproblemen opleveren.
  • Met gehoorkappen kun je de oren volledig omsluiten, waarmee er tot een maximum van 30 dB (A) gedempt kan worden. Blijf met gehoorkappen goed om je heen kijken, je kunt geïsoleerd raken van je omgeving wat hinderlijk kan zijn voor je eigen werkzaamheden en die van anderen.

Veiligheidsbrillen

Bescherm je ogen met een veiligheidsbril. Bij het boren en zagen in of van bepaalde materialen kan er van alles in het rond vliegen, met vervelende en mogelijk blijvende gevolgen voor het zicht. Bij het boren boven je hoofd, het zagen met een handzaag of met een zaagmachine in metaal of hout schieten de splinters alle kanten op, een veiligheidsbril voorkomt dat deze splinters schade aan kunnen richten aan je ogen.

Stof- of dampmaskers

  • Een mondkapje is de meest gebruikte variant. Dit is een gewoon hygiënemasker dat bestaat uit een kapje dat de neus en mond bedekt. Dit mondkapje biedt genoeg bescherming voor de mond en neus bij de kleine handkluskarweitjes zoals schuren en schaven.
  • Fijnstofmaskers zijn dé geschikte maskers voor werkzaamheden waarbij fijnstof vrijkomt. Deze maskers gebruikt men bij klussen die met verschillende klusmachines uitgevoerd worden, zoals machinaal schuurwerk.
  • Bij het verwerken van vaste materialen gebruik je meestal stofmaskers met op z’n minst een A1-filter. Gebruik je dit masker niet terwijl je wordt blootgesteld aan fijne vezels zoals glas- en steenwol, cement of hardhout? Dan kan dit voor irritatie zorgen.
  • Bij sommige klussen komen schadelijke dampen en gassen vrij, in deze situaties gebruikt men dampmaskers. Deze dampen kunnen vrijkomen door het werken met lijm of verf met oplosmiddelen, terpentine of aceton. Zorg er wel altijd voor dat het gekochte dampmasker geschikt is voor deze schadelijke gassen.

Handschoenen

51% van het letsel bij klusongelukken bestaat uit handletsel. Met handschoenen bescherm je je handen tegen brandwonden, snijwonden en chemische stoffen. Er zijn verschillende soorten handschoenen voor diverse klussen, gebruik altijd de juiste handschoen voor je werkzaamheden.

Lees hierover meer in het klusadvies werkhandschoenen.

Werkkleding

Losse of te wijde werkkleding brengt gevaren met zich mee, zorg daarom altijd voor goed passende kleding, vooral bij het gebruik van elektrische apparatuur. Het dragen van een werkbroek biedt de nodige voordelen. Deze broeken bieden bescherming, zijn waterafstotend en bezitten vaak over kniezakken en een hamerlus.

Kniebescherming

Werkzaamheden op de grond kunnen zeer belastend zijn voor je knieën als je direct op een harde of ongelijke ondergrond aan het werk bent. Gebruik hiervoor kniebeschermers. Er bestaan losse kniebeschermers en kniebeschermers die in de kniezakken van je werkbroek passen. Wat belangrijk is dat kniebeschermers een goede pasvorm hebben, het belang hiervan wordt vaak onderschat.

Werkschoenen

Naast handen worden ook voeten vaak bezeerd tijdens het klussen. Trek stevige werkschoenen aan met een verharde neus en een dik profiel. Dit voorkomt verwondingen aan je voeten als er bijvoorbeeld een stuk steen op je voet valt of als je in een uitstekende spijker gaat staan. Goede grip onder je schoeisel is geen overbodige luxe.